DHP in het nieuws


25 augustus 2017
Typisch Winnifred en Bureau Freecon, twee Capelse ondernemers, hebben een leuk artikel geschreven over Jaap en de Huiswerkplek en het via LinkedIn gepubliceerd. Het vertelt in het kort het ontstaan van en Jaap zijn motivatie voor de Huiswerkplek en sluit af met zijn tips voor collega ondernemers.

Lees het artikel hier (of hieronder)

ONDERNEMERS IN CAPELLE AAN DEN IJSSEL

Jaap Boiten, directeur van de Huiswerkplek

Jaap Boiten

Jaap Boiten

Jaap Boiten was jarenlang een echte marketingman. Hij werkte bij diverse bedrijven, zowel nationaal als internationaal. Hij vond het altijd belangrijk dat hij vroeg in de ochtend kon beginnen met werken, zodat hij ook weer vroeg kon eindigen. De reden daarvan was dat hij graag zijn twee zoons aan het eind van de middag op weg hielp met hun huiswerk.
Toen hij werkte bij een bedrijf in Nieuwegein kreeg hij daar een nieuw management. Men vond toen dat hij voortaan maar van 9.00 uur tot 17.00 uur moest gaan werken. Jaap was het daar niet mee eens en wilde de quality time thuis niet opgeven.

Jaap, op dat moment 57 jaar oud, ging in diep beraad met zichzelf en zijn echtgenote. Hij bedacht dat hij misschien beter kon gaan ondernemen.
Hij wist alleen nog niet met wat voor soort onderneming. Een van zijn zoons, sprekend vanuit zijn eigen positieve ervaring, stelde voor dat hij misschien zelf wel ‘zo’n huiswerk ding’ kon beginnen.
In eerste instantie vond Jaap dat niet zo’n goed idee, maar na wat langer nadenken besloot hij de stap toch te zetten.

De Huiswerkplek

In het najaar van 2011 ontstond ‘de Huiswerkplek’.
Eerst op de Kanaalweg gestart in een kleine ruimte van 80 m2 in Canaalstaete, maar in 2013 verhuisd naar 200 m2 achter Canaalstaete. In dit pand heeft Jaap met zijn 20 tafeltjes per dag plaats voor maximaal iets meer dan twintig kinderen, die van maandag tot en met vrijdag in ieder geval welkom zijn tussen 14.30 uur en 18.30 uur. Maar soms ook eerder. Sommigen komen er één, anderen twee, drie of meer dagen per week.
Bij binnenkomst mogen ze nog even een laatste appje versturen. Ze pakken wat drinken en te knabbelen en gaan dan met hun mapje en tas voor die dag een plekje zoeken om te beginnen met hun huiswerk.

Jaap heeft een team van enthousiaste huiswerkbegeleiders om zich heen verzameld, die volgens een flexibel rooster komen werken. Het zijn studenten van Pabo, Pedagogie of universitaire opleidingen die de leerlingen ondersteunen. Elk heeft zo zijn eigen vakgebied(en).

Wat Jaap zich nooit realiseerde is dat hij gezinnen ontzorgt met zijn Huiswerkplek. Na school fietsen de kinderen volgens afspraak naar hem toe en doen wat ze moeten doen: plannen en huiswerk maken. Dit zorgt later thuis voor rust. Er is geen strijd en gemopper over het huiswerk en ze kunnen daarna als gezin gezellig samen zijn en leuke dingen doen.
Binnen de Huiswerkplek geldt dat er openheid en eerlijkheid is en dat leerling en begeleider(s) er samen voor gaan het huiswerk zo goed en snel mogelijk te doen. Dit levert een positieve spiraal op, met als gevolg dat de leerling zich echt geholpen voelt en resultaat van zijn inspanningen en ontzeggingen ziet.

Naast de routine op de Huiswerkplek merkt Jaap dat hij ook een sociale functie heeft. Als een kind even niet geconcentreerd is, knoopt hij een gesprekje aan. Ze kunnen bij hem altijd hun verhaal kwijt. Ze mogen hun verdriet, frustraties of vreugde uiten. Hij hoort het aan en geeft hen daarna weer een zetje in de juiste richting. Het credo: “de Huiswerplek maakt leren weer leuk!”

Werkwijze van de Huiswerkplek

Jaap hanteert binnen de Huiswerkplek het principe van rust, regelmaat en planmatig werken.
Hij leert de kinderen vooruit kijken en daarop te plannen. Op school krijgen ze de kennis, bij Jaap leren ze tijdig aan te geven wanneer ze iets niet snappen en wordt hun kennisniveau door de uitleg verhoogd. Hij werkt veelal vanuit zijn gevoel en de schoolervaring van toen, terwijl de huiswerkbegeleiders, zijn medewerkers, de schoolbanken van nu kennen en op die manier de leerlingen kunnen helpen.

Leerlingen van het VMBO tot en met Gymnasium zijn welkom bij de Huiswerkplek. Zo begeleidt de Huiswerkplek leerlingen uit onder meer Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Alexanderpolder, Ommoord en Nieuwerker aan den IJssel.

Voor ouders werken ze met een nieuwsbrief en eens per jaar hebben ze een  ‘Ouder(s)avond’. Daar zijn enkel de ouders welkom. De huiswerkbegeleiders stellen zich voor en Jaap regelt altijd een spreker. Bijvoorbeeld iemand van Perspectief, die vertelt over het puberbrein of van Kieswijs over talenten en studiekeuze. Verder communiceert hij alleen met ouders als het nodig is.

Jaarlijks krijgen de eindexamenkandidaten op de laatste dag van het Centraal Schriftelijk Eindexamen een Zilveren Duim uitgereikt voor hun harde werken.

Het gaat er niet om of je geslaagd bent, het gaat er om dat je goed gewerkt hebt.

Ondernemen

Jaap bediende zich bij de start van zijn onderneming van ‘guerrilla marketing’ zoals hij zijn aanpak graag noemt. Zonder al te veel kosten toch veel en beheerst reclame maken. Zo werden de kapper op de hoek, de ijzerwarenwinkel en de slijterij in Schenkel onder meer ingezet om vooral veel te praten over de Huiswerkplek en de leuke, goede, nuttige, succesvolle dingen, die er gebeurden.
Mond-tot-mondreclame werkte voor de Huiswerkplek goed. Jaap vulde dit aan met af en toe een positief berichtje op zijn Facebookbedrijfspagina of een selectief huis-aan-huis verspreide flyer. Hij is ervan overtuigd dat positieve berichtgeving en mond-tot-mondreclame beter werken dan menig advertentie in een landelijk of regionaal blad. Te veel vraag geeft alleen maar teleurstellingen.
De eerste jaren financierde Jaap nogal eens de externe kosten (loonkosten van de huiswerkbegeleiders, drank en spijs) van een leerling zelf als het kind door onvoorziene omstandigheden en buiten de eigen schuld om, in vervelende leeromstandigheden’ was gekomen. En als dan de ouders de lasten van de hulp aan hun kind even niet konden dragen..
Inmiddels doet hij dat niet meer, maar is er een stichting in het leven geroepen: Stichting de Bijlesplek. Deze kan dit soort kinderen een steuntje in de rug geven.
(De Stichting is afhankelijk van donaties en merkt dat fondsen vinden moeilijk is. Dus als u wat weet….)

In 2014 is Jaap Boiten met de Huiswerkplek genomineerd voor de ondernemersprijs Capelse Ondernemer van het Jaar. Hij is het niet geworden, maar vond het ongelofelijk leuk om hieraan mee te doen. Net zoals hij de Open Coffees of ZZP-ontbijten in Capelle aan den IJssel, als het enigszins kan, graag bezoekt om te netwerken en bij te praten. Zijn doel is iets te kunnen betekenen voor de Capelse jeugd en die heeft iedereen om zich heen.

Toekomst
Jaap hoeft met zijn Huiswerkplek niet uit te breiden. Hij vindt 20 tafeltjes en wat meer leerlingen het maximale. Leerlingen komen niet alleen om huiswerk te maken, maar ook voor het luisterend oor van Jaap.
Als Jaap zou uitbreiden en bijvoorbeeld ergens anders een filiaal zou beginnen, kan hij niet altijd meer aanwezig zijn voor al zijn leerlingen en dat zou hij niet willen.

TIPS VOOR ONDERNEMERS
Jaap Boiten gelooft dat voor dit vak het volgen van je hart en het optimaal gebruik weten te maken van je levenservaring heel belangrijk is. Kijk om je heen. Praat, denk, toets, test en probeer de start en ontwikkeling van je onderneming goed te timen.
Doordat het structurele verschil van mening op de werkvloer zijn pad kruiste, kreeg hij de kans na te denken over wat hij echt wilde en echt belangrijk vond. Zo kon hij de Huiswerkplek, zijn huiswerkplek, opstarten.
Als dat twintig jaar eerder was gebeurd, had hij bij gebrek aan levenservaring en senioriteit er geen moment over gepeinsd. Het is geweldig om op oudere leeftijd kennis en ethiek aan de jeugd over te dragen en zo het leven leuk te maken.

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en  Typisch Winnifred 


2017: ZILVEREN DUIMEN VAN DE HUISWERKPLEK UITGEREIKT
Op woensdag 24 mei hebben we aan het einde van de ochtend (van 11:30 tot 12:30 uur) met wat lekkers afscheid genomen van onze eindexamenkandidaten. Wat hebben ze enorm hard gewerkt!!2017: OUDER(S)AVOND 
Op dinsdag 23 mei 2017 was de jaarlijkse Ouder(s)avond van de Huiswerkplek. Aan de aanwezige ouders van de leerlingen, die wekelijks begeleiding bij hun huiswerk krijgen, stelden de huiswerkbegeleiders zich toen voor en vertelde Ele Dorhout Mees van Kieswijs wat over de talenten van kinderen en hoe de analyse daarvan kan helpen bij de keuze van een goede, blije en passende vervolgopleiding.
De avond werd adfesloten met een gezellig samenzijn.Eindexamen 2016

Eindexamenresultaten 2016: ruim 92% geslaagd!
Nadat er op 27 mei 13 Zulveren Duimen door de Wethouder van Onderwijs van de Gemeente Capelle aan den IJssel, mevrouw Josien van Cappelle, waren uitgereikt, prijkte eind juni er voor het eindexamen en score van ruim 92% (12 van de 13) op de gevel van de Huiswerkplek. Hulde!!

2015: 9 ZILVEREN DUIMEN VAN DE HUISWERKPLEK UITGEREIKT
Bij de Huiswerkplek in Capelle aan den IJssel kunnen leerlingen van het voortgezet onderwijs in alle rust en met begeleiding hun huiswerk maken of bijlessen volgen. Negen leerlingen (Björn, Evalina, Loek, Nancy, Wessel, Jochem, Joris en Mees) hebben er zich de afgelopen tijd voorbereid op hun eindexamen VMBO, HAVO of VWO.

Duimen 2015

Op 29 mei kregen zij daarom, ongeacht het resultaat dat ze behaald hebben, uit handen van de Wethouder van Onderwijs van de Gemeente Capelle aan den IJssel, mevrouw Josien van Cappelle, een aandenken aan een periode van hard werken en zwoegen op en met de Huiswerkplek: De Zilveren Duim.Web Duim dHp

“De Duim” geldt als beloning voor de inzet, die is getoond. Als beloning voor alle dingen, die ze zich de afgelopen maanden hebben ontzegd om hun doel, het afronden van je middelbare school, te halen. We hopen ècht voor ze dat dàt gelukt is! We weten het omstreeks 11 juni.

Eindexamen 1e periode 2015
Wij wensen Björn, Evalina, Loek, Nancy, Wessel, Jochem, Joris, Mees en Thijs in de komende weken heel veel succes bij het maken van hun eindexamens!

De Laatste Loodjes Bijeenkomst 2015
Op 5 maart vond van 17:30 uur tot 18:30 uur de "Laatste Loodjes Bijeenkomst" plaats. Dat is een besloten samenkomen van alle eindexamenkandidaten, die de Huiswerkplek mag helpen. Als voorbereiding op drie spannende laatste maanden; om kennis en vaardigheden te delen; om gezamenlijk een begin te maken; om te motiveren; om een hart onder de riem te steken; om een en ander anders uit te leggen.

Zo wordt eindexamen doen ook wel leuk!


Voorjaarsvakantie 2015
Ook tijdens de voorjaarsvakantie van maandag 23 t/m vrijdag 27 februari  is de Huiswerkplek geopend. Niet van drie tot half zeven, maar van 10:00 tot 14:00 uur. 
Alvast wat huiswerk maken. Je voorbereiden op je toetweek. Lesstof inhalen. Of nog eens iets uitgelegd krijgen. Handig, nuttig, gezellig, leuk. Doen!! 

Kijk zelf hoe het op 28 mei was ...
De presentatie van de Huiswerkplek ... 

Juryrapport

 


 De Zilveren Duim 2014

Op 28 mei zijn door de nieuwe Wethouder van Onderwijs van de gemeente Capelle aan den IJssel, mevrouw Josien van Cappelle, in aanwezigheid van de oud-wethouder van Onderwijs, de heer Dick van Sluis,aan de aanwezige eindexamenkandidaten de Zilveren Duim van de Huiswerkplek uitgereikt, ter herinnering aan hun tomeloze inzet van de afgelopen maanden en ter inspiratie bij toekomstige inspanningen.

Radio Capelle was erbij! (Beluister de Podcast)

De Zilveren Duim 2014

 


 

Cursus "de Huiswerkplanning"
Op 22 februari 2014 werd naar aanleiding van de start van de individuele cursus "de Huiswerkplanning"op Radio Capelle een vraaggesprek met Peter van Embdenuitgezonden.

 

Start seizoen 2013-2014
Naar aanleiding van de in september 2013 verzonden nieuwsbrief, werd onderstaande geplaatst in het AD/RD Regio Oost van 7 september. Leuk!!

130907 dHp in AD-RD Oost

100% van de leerlingen die eindexamen deden, huiswerkbegeleiding volgden en/of bijles kregen slaagde voor hun eindexamen! 
Een geweldige prestatie van ze. Gefeliciteerd.


DE EINDEXAMENKANDIDATEN 2013
Op 29 mei 2013 reikte de Wethouder van Onderwijs van de Gemeente Capelle aan den IJssel, de heer D.P. van Sluis, aan de 'huiswerkplek-leerlingen', die net hun eindexamen hadden gedaan en daarvoor heel hard hadden gewerkt, als aanmoediging en erkenning de Zilveren Duimen van de Huiswerkplek uit.

  dHp - Publicatie AD Duimen 2013

(Emmy, Martijn en Nathan konden er helaas niet bij zijn, maar hebben hem inmiddels wel gekregen!) 

IMG 1309 web

 

ZONDER ETEN NAAR BED
Op woensdag 28 november 2012 zond Radio Rijnmond het populaire radioprogramma "Zonder Eten naar Bed" uit. In dit programma staat het onderwerp 'opvoeden' altijd centraal.

Jaap Boiten vertelde samen met de moeder van een van de leerlingen de luisteraars meer over huiswerk en huiswerk maken.

Radio Rijnmond zend uit op 93,4 FM en via de kabel, maar is ook via het internet (live) te volgen.

Via deze link is er meer informatie en kan de uitzending worden teruggeluisterd.


Uitreiking Zilveren Duimen 2012
Op 25 juni 2012 is als erkenning voor hun harde werken door de wethouder van Onderwijs van de Gemeente Capelle aan den IJssel, de heer D.P. van Sluis, aan de vijf eindexamenkandidaten van de Huiswerkplek een Zilveren Duim uitgereikt. Gelukkig zijn ze ook alle vijf geslaagd!


Persbericht 9 oktober 2011
Op 9 oktober is naar een geselecteerde doelgroep een persbericht verzonden, bevattende:

    Persbericht
    Foto landscape
    Foto portait
    Flyer meisje
    Flyer jongen en meisje
    Flyer achterzijde

Door op bovenstaande hyperlinks te klikken kunt u de items downloaden. Laat u eventuele problemen weten door hier te klikken?

 

Publiciteit

In het najaar van 2011 zijn in Capelle aan den IJssel en omgeving kaarten/flyers verspreid. De kaart met het meisje is ook als poster (formaat A2: 594mm x 420mm) leverbaar! Iets voor uw school, sportclub of een andere locatie waar leerlingen komen?

Niet ontvangen?
Stuur een mailtje met uw gegevens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vul het vragenformulier in en we sturen u ze direct ook naar u toe!